• جهت اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 88882701 و یا شماره همراه 09923770020 یا 09924369744 یا 09127033312 تماس بگیرید

  • شروع دوره از 15 مردادماه (دوره های بعدی ابتدای شهریور و ابتدای مهرماه) دوره خصوصی از اول مردادماه همراه با اعطای مدرک بین المللی 09924369744 و 88882701

چهار مزاج اصلی

تعداد بازدید : 37
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۴/۲۴

در روی زمین تمامی موجودات از جمله انسان‌ها دارای طبع و مزاج هستند. علاوه بر انسان و موجودات زنده، تمامی موجودات غیر زنده هم دارای مزاج هستند. می‌توان‌ مزاج‌ها را به دو دسته کلی گرم و سرد تقسیم نمود. در بررسی‌های دقیق‌تر می‌توان‌ دید که حتی کلام و سخن هم دارای مزاج و طبع می باشد و جملات مثبت و حرفهای خوب و مفرح و شاد کننده دارای مزاج گرم هستند و جملات مخرب و منفی دارای مزاج سرد هستند. در ادامه خواهیم دید که علاوه بر گرمی و سردی فاکتور تری(رطوبت) و خشکی هم در مزاج‌ها تأثیر دارد.

در طبیعت چهار عنصر وجود دارد که تحت عنوان عناصر اربعه مشهور هستند یعنی هوا و آتش و خاک و آب. در واقع می‌توان‌گفت که پس از تجزیه تمامی اجزاء موجودات در جهان به این چهار عنصر بر می‌خوریم. لذا در جای‌جای مباحث مزاج شناسی نام این عناصر را خواهیم دید.

به صورت کلی انسان‌ها دارای چهار طبع یا مزاج دموی، صفراوی، سوداوی و بلغمی هستند که می‌توان‌ به صورت زیر آنها را از لحاظ گرمی و سردی، تری و خشکی بیان کرد:

دموی‌: گرم و تر

صفراوی: گرم و خشک

سوداوی: سرد و خشک

بلغمی: سرد و تر

در مقابل مزاج انسان و تطابق با عناصر چهارگانه دموی یا مزاج گرم و تر با هوا، صفراوی یا مزاج گرم و خشک با آتش، سوداوی یا سرد و خشک با خاک و بلغمی یا سرد و تر با آب مطابقت دارد. علاوه بر انسان‌ها موجودات زنده از جمله حیوانات، گیاهان و موجودات غیر زنده طبیعت(کوه و جنگل و دریا و...)، فصول، مزه‌ها، جنسیت‌، اعضا و جوارح بدن، کلام و ... دارای طبع و مزاج می‌باشند حتی فاکتور زمانی در مزاج معمولاً تأثیر دارد و انسان‌ها در طول زمان مزاجشان تغییر می‌کند و مزاج در طول تاریخ هم دستخوش تغییرات می‌گردد و انسان‌های چندهزار سال پیش از لحاظ مزاجی با انسان‌ها فعلی متفاوت هستند.

معمولاً مردها نسبت به زنها دارای مزاج گرم‌تری هستند.

 

مجموعه عناصر موجود در یک شیء، جسم یا جاندار اعم از انسان و حیوان را مزاج می‌گویند.

 

مزاج‌شناسی

انسان دارای چهار طبع یا مزاج می‌باشد که به خاطر وجود چهار خلط دم و صفرا و سودا و بلغم در انسان است. لذا تا زمانی که این چهار خلط در بدن در تعادل باشند انسان کمتر دچار مریضی می‌گردد. در واقع تعادل اخلاط موجب سلامتی انسان است.

اگر بتوانیم به درستی اخلاط را شناسایی کنیم و بدانیم که چگونه تعادل بین آن‌ها را فراهم آوریم در واقع می‌شود گفت که علم مزاج‌شناسی را می‌دانیم. پس توانایی شناخت اخلاط با توجه عنصر وجودی در انسان و رساندن به تعادل را مزاج‌شناسی می‌گوییم. بدین ترتیب می‌توان‌یم سرد‌ی‌ها و گرمی‌ها را درست بشناسیم و بدانیم که چه اعمال و رفتاری می‌تواند موجب گرمی یا سردی ما می‌شود.

تمام رفتارهای روزانه ما اعم از آرامش، عصبانیت، خوش اخلاقی و بداخلاقی، احساسات عاشقانه، تنفر، امید، ترس، توهّم، آرزوهای کوچک و بزرگ، تصمیم‌گیری‌های متفاوت، ظاهر و مسائلی از این دست از سوی مزاج انسان قابل پیش‌بینی است. انسان‌های گرم مزاج همان گونه که همه می‌دانیم خون‌گرم اند، دارای احساسات و عواطف بروز دهنده، عصبانیت، شادابی، پر انرژی بودن و ... هستند و افراد سرد مزاج معمولاً آرام و دارای ویژگی‌های مختلفی چون ناراحتی، گوشه‌نشینی، ترس و ناامیدی و افکار منفی، توهّم و ... هستند.

با توجه به اینکه عامل وراثت و ژنتیک پدر و مادر در مزاج فرزندان خود می‌تواند نقش داشته باشند پس می‌توان‌ دریافت که مزاج فرزندان اعم از پسر یا دختر می‌تواند مربوط به پدر و مادر هم باشد. معمولاً از نطفه‌ی گرم پسر و از نطفه‌ی سرد دختر به دنیا می‌آید. البته مزاج زن و گرمی رحم هم می‌تواند در گرم شدن مزاج فرزند تأثیر بسیاری داشته باشد. به همین دلایل می‌توان‌ گفت که اگر قبل از نزدیکی کردن زن و مرد مدتی گرمیجات مصرف کنند احتمال پسر شدن فرزند به شدت افزایش می‌یابد.

 

در انسان مزاج یا طبع عاملی است که می‌توان‌ از آن جهت شناخت بیماری‌ها، رفتارها، مشکلات جسمی و روحی بهره گرفت.

در واقع در انسان مزاج‌ها بر اساس اخلاط موجود در بدن و خون مورد محاسبه قرار می‌گیرند که این چهار خلط عبارتند از:دم، صفرا، بلغم و سودا. کسانی را که دارای خلط بیشتر، از هر کدام از چهار خلط مذکور باشند را به ترتیب دموی، صفراوی، بلغمی و سوداوی می‌گوییم.

شاید در مورد عناصر اربعه شنیده باشیم که شامل آب، هوا، خاک و آتش است و یا فصول سال که بهار و تابستان و پاییز و زمستان است.این دسته بندی ها اتفاقی نیست و می‌توان‌ با مطالعه‌ی کم به نتایج ساده ولی پر ارزشی دست یافت که حقانیت مزاج ها را برای ما اثبات می کند.

بعضی منابع مزاج‌ها را با دسته‌بندی‌های بیشتری توضیح می‌دهند ولی با استناد به مسائل و موضوعات مختلفی می‌توان‌ گفت چهار مزاج تعریف دقیق‌تری در تفکیک و دسته‌بندی مزاج ها می‌باشد.

مزاج‌شناسی و مطالعه‌ی مزاج و طبایع می‌تواند کمک‌های بسیار زیادی در تشخیص بیماری‌ها، درمان، پیش‌بینی بیماری‌ها و علاوه بر آن راه‌حل‌های اساسی در رفتارهای روزانه، انتخاب ها، فعالیت و کسب و کار، تفریح و روش برخورد با اطرافیان را به ما نشان می دهد.

ممکن است با خوردن یک غذا مثل خرما، عسل، شیرینی‌جات بدن و صورت ما جوش بزند. حال اینکه با خوردن غذاهایی که خود سردی آنها را حس می کنیم چنین نمی‌شود. این مسئله به دو دلیل شکل می گیرد چون هم غذایی که می‌خوریم دارای مزاج است و هم خود انسان دارای مزاج است. حال زمانی که هر دو دارای مزاج گرم باشند گرمای زیاد به صورت جوش خود را بروز می دهد.(نه اینکه افراد سردمزاج جوش نزنند، بلکه افراد گرم مزاج سریع‌تر واکنش می‌دهند.) ساده‌ترین نتیجه‌گیری این مثال این است که افراد گرم مزاج معمولاً باید غذاهای سرد بخورند و عکس آن هم صادق است و افراد سرد مزاج معمولاً باید غذاهای با طبع گرم میل نمایند.

علاوه بر انسان، تمامی موجودات اعم از حیوانات، گیاهان، درختان، کوه، دریا و هر چه را که موجودیت داشته باشد می‌توان‌ از لحاظ مزاجی بررسی نمود. جهت این که راحت‌تر بتوانیم مزاج ها را درک کنیم ابتدا معرفی بر مزاج انسان داریم و سپس مزاج موجودات دیگر و غذا و حتی کلام را بحث خواهیم کرد.

 

اخلاط بدن

در بدن انسان چهار خلط دم، صفرا، سودا و بلغم وجود دارد و بهترین روش برای مزاج شناسی شناخت اخلاط بدن و همچنین دانستن مزاج اعضاء بدن است. می‌توان‌ از مزاج‌شناسی به عنوان پایه و اساس طب سنتی و بهترین روش جهت شناسایی بیماری‌ها بدون استفاده از تجهیزات مدرن نام برد. شناخت جایگاه اخلاط در بدن به شناخت بیماری‌ها کمک می‌کند و تعادل در اخلاط بدن است که می‌تواند سلامتی را تضمین و از بروز بیماری‌ها جلوگیری کند. این تعادل اخلاط در بدن علاوه بر مسائل محیطی و آب و هوایی، ژنتیکی، عادات رفتاری، با توجه به رعایت اصول تغذیه‌ای بدست می‌آید. اصول تغذیه‌ای شامل آداب غذا خوردن، تعداد وعده‌های غذایی، نوع غذا، مقدار غذا، کیفیت و مزاج غذا و میزان جویدن غذا می‌باشد که در فصل سوم به ان می‌پردازیم. عاداتی مثل پرخوری، کم‌خوری، گیاه‌خواری، ریزه‌خواری و... می‌تواند تعادل اخلاط را در بدن بهم بریزد و موجب بیماری‌های مختلفی در بدن گردد.

خلط صفرا در کبد تولید و در کیسه‌ی صفرا ذخیره می‌شود و تمایل به حرکت به سمت بالا را دارد چون سبک است. رنگ صفرای طبیعی قرمز کمرنگ است و طعم و مزه‌ی تلخ دارد. خلط بلغم معمولاً زیر پوست ذخیره می‌شود و به اصطلاح چربی‌های زیرپوستی است. خلط سودا در کبد تولید و در طحال ذخیره می‌شود و مزه آن ترش است و خلط دم در خون جریان دارد.

منبع :
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
متن نظر :
ارسال نظر
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال